<Mark Timmermans blogt over onderwijs, opleidingen en ICT

Onderwijs & ICT zelfscan voor onderwijzers

Opgeslagen in (Onderwijs en ICT) door Mark Timmermans op 21-09-2012

UPDATE 26/10: U kunt de scan uitproberen op www.marktimmermans.nl/onderwijs-ict-scan met de code 8294-1014-1A3E

De laatste maanden heb ik in samenwerking met een collega van Openbaar Onderwijs Zwolle en een Overijsselse softwareleverancier mijn “Onderwijs en ICT zelfscan” verder doorontwikkeld. Ik ben trots op het resultaat. Het is een bruikbare tool geworden voor leerkrachten en onderwijsinstellingen. De vragenlijst bestond al enige jaren op papier en heeft inmiddels enkele scholen geholpen bij het inventariseren van “Onderwijs en ICT” vaardigheden.

Wij hebben ons o.a. laten inspireren door het TPACK model. TPACK is een nieuwe manier om tegen ict in het onderwijs aan te kijken. Het model gaat uit van de specifieke deskundigheid van de leraar: zijn of haar vermogen om de kennis en de vaardigheden die bij een vak horen, op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier te presenteren aan de leerling met behulp van ICT. Daarnaast hebben “vier in balans” van Kennistnet en andere “onderwijs en ICT” competentiescans ons ook geïnspireerd.

De zelfscan kan door leraren uit het basis,- en voortgezet onderwijs ingevuld worden. Na het invullen krijgt een leerkracht direct een advies in beeld. Hij kan dit advies uitprinten en/of mailen naar een e-mailadres die hij zelf heeft gekozen. Het teksten van het advies kan eventueel per instelling worden aangepast.

Screenshot “Onderwijs & ICT” zelfscan

De resultaten worden anoniem opgeslagen. Een onderwijsinstelling kan na een periode de scanresultaten opvragen en gebruiken voor verder onderzoek. Denk hierbij aan het ontwikkelen van begeleidingstrajecten of het selecteren van “Onderwijs & ICT” trainingen.

Misschien is de scan ook interessant voor uw school? De zelfscan is zo opgezet dat leraren van diverse scholen de scan kunnen gaan doen.

Wilt u een code voor een demo ontvangen? Aarzel dan niet en neem contact met mij op!

 

Reacties (4)

 1. Hoi Mark,

  Is dit ergens beschikbaar oid? Lijkt mij een zinvolle tool.

  Groeten,
  Michel

 2. Ha Michel,
  Ik heb je een code gemaild!
  Groeten,
  Mark

 3. Is er 1 code voor de hele school? Lijkt me zeer bruikbaar!

  groet,
  René

 4. Hoi René, Ik heb je 30 codes gemaild! Veel succes en ik ben benieuwd naar je evaluatie!

Reageer

Security Code:

Zoeken:

Mark Timmermans.nl Rss
Get Adobe Flash player