Afgelopen week heb ik een aantal (freeware) authoring tools voor het onderwijs uitgeprobeerd. Met deze tools is het mogelijk e-learning materialen te maken. Denk hierbij aan kruiswoordraadsels of een leerroute met filmpjes, testjes en online tools (zoals wikipedia).
De tools zijn goed te gebruiken in het onderwijs. Hierbij moet ik wel aangeven dat de docenten die deze tools willen gebruiken gevorderde ICT gebruikers moeten zijn. Voor beginners kunnen deze tools nog als erg lastig worden ervaren.
In deze blog beschrijf ik kort drie voorbeelden van gratis auteurstools voor het onderwijs (eXe, Hot Potatoes en Courselab).
eXe
Met deze tool kan je webbased e-learning modules ontwikkelen. Je hebt geen kennis van HTML nodig. Binnen deze tool start je met het maken van een boomstructuur (bijv. modules, lessen etc). Binnen elk onderdeel kan je content plaatsen. Denk hierbij aan teksten, websites, afbeeldingen, filmpjes, RSS feeds, java applets en testjes. Wanneer de e-learning module klaar is kan je deze publiceren op het web of CD-ROM. Exporteren naar SCORM is ook een mogelijkheid.
website: exelearning.org
Hot Potatoes
Met deze software kan je 5 soorten interactieve (online) onderwijsmateriaal ontwikkelen. De software heeft beperkte mogelijkheden maar is redelijk makkelijk te gebruiken dus ideaal voor beginnende gebruikers. Met Hot Potatoes kan je meerkeuze vragen maken, door elkaar gegooide zinnen, kruiswoordraadsels, combineren/orderen en hiaat oefeningen maken.
website: hotpot.uvic.ca
CourseLab
Dit programma is te vergelijken met eXe. Het resultaat is alleen van hogere kwaliteit. Helaas is het gebruik iets complexer dan eXe en wordt het programma ook wel eens als niet intuïtief ervaren. Zodra je het systeem doorhebt is het goed te gebruiken.
website: www.courselab.com
De drie applicaties zijn goed te gebruiken in het onderwijs. Daarbij moet ik zeggen: Oefening baart kunst! Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen met deze of andere tools.